fbpx

Passar més temps a l’aire lliure ajuda a prevenir la miopia

La miopia actualment afecta a milers de milions de persones arreu del món. És una malaltia cada vegada més freqüent, i a llarg termini les estimacions són preocupants.

Ara bé, no tot són males notícies, ja que un nou estudi de la Universitat de Cambridge afirma que com més temps passem a l’aire lliure, menys risc tindrem de patir miopia.

Què és la miopia?

La miopia és un trastorn comú de la visió en el què pots veure amb claredat els objectes que són a prop teu, però veus borrosos els objectes allunyats. Es produeix quan la forma de l’ull fa que els raigs de llum s’inclinin incorrectament, fet que fa enfocar les imatges davant de la retina en lloc de sobre ella.

La miopia pot manifestar-se gradualment o de forma ràpida, i sovint empitjora durant la infància i l’adolescència. Sol ser hereditària però qualsevol precaució és bona per a evitar una malaltia malauradament cada vegada més freqüent.

Quedar-se sempre a casa afecta d’alguna forma la visió?

Quan et quedes moltes hores o fins i tot dies seguits a casa, els teus ulls tenen estímuls visuals a curta distància tota l’estona, ja que tot el que veus i perceps està molt a prop. Això fa que els ulls (com qualsevol part del nostre cos) s’acostumin a no haver de fer esforços a mitja o llarga distància, i quan de cop ens exposem a l’aire lliure, la visió ho nota i es veu perjudicada.

A més, la sobreexposició a les pantalles genera problemes com la fatiga visual, mala visió transitòria, problemes de sensibilitat ocular o mal de cap. A l’aire lliure tots aquests problemes es minimitzen.

Per què estar a l’aire lliure ajuda?

Quan estàs a l’aire lliure tens molta més exposició a la llum natural i els teus ulls enfoquen la visió cap a objectes més llunyans. Aquesta és una manera d’ajudar als teus ulls a ”fer esport”, i a llarg termini ho agrairan.

Sumat a això, a l’aire lliure acostumem a parpellejar més, fet que hidrata els nostres ulls. Això sí, si l’entorn és especialment sec o fred es recomana portar ulleres per a protegir els ulls d’una evaporació massa ràpida de les llàgrimes.

Bones notícies sobre l’exposició a l’aire lliure

L’Acadèmia d’Oftalmologia dels Estats Units va presentar dues dades més que satisfactòries sobre la visió i els efectes positius que tenia estar a l’aire lliure.

  • El primer deia que els nens miops passen 3,7 vegades menys hores a la setmana a l’aire lliure que els nens amb una visió normal.
  • El segon afirmava que per cada hora a la setmana a l’aire lliure, el risc de miopia baixava un 2%

Interrogants sobre la miopia

Tot i aquesta bona notícia, queda clar que l’estudi de la miopia és encara un àmbit molt inexplorat i es segueix fent una recerca exhaustiva cada any. Els interrogants que es plantegen són els següents:

  • Al tenir més exposició a l’aire lliure, s’evita que la miopia empitjori?
  • Què ajuda més: la visió abundant a llarga distància? evitar la visió a curta distància? el simple fet de sortir i fer activitat física? o la exposició a la llum ultravioleta?

En tot cas, la recerca sembla estar en un punt més intens que mai i aquests propers anys seran claus per a la prevenció de la miopia.

Font: BBC, CNOO, Mayoclinic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Calella

C/ Esglesia, 210 - 212
08370 Calella - Barcelona

Tel. 93 766 06 93
calella@opticaclaramunt.cat

Whatsapp | Mòbil
618 39 31 02

Pineda de Mar

Pl. Mèlies, 31
08397 Pineda de Mar - Barcelona

Tel. 93 767 21 75
pineda@opticaclaramunt.cat

Whatsapp | Mòbil
635 98 05 83

© Òptica Claramunt 2021 | Avís legal  |  Política de privacitat  |  Disseny web Magnifik