fbpx
gafas de sol calella

Com elegir unes ulleres de sol bones i segures

El grau de protecció, el compliment de requisits de seguretat i conèixer el tipus de filtre són factors de gran importància.

A més de mascareta i gel hidroalcohòlic, a partir d’ara hauríem d’afegir al nostre kit de sortida al carrer «unes bones ulleres de sol». Bones, que no cares. Perquè el criteri per triar quin model ens convé més no ha de ser únicament el preu.

«En realitat hauríem de portar-les tot l’any, però és ara quan els nostres ulls han d’estar més protegits perquè els raigs solars cauen perpendicularment sobre la terra. L’ideal és fer servir unes ulleres de sol amb una bona protecció ultraviolada i que siguin amples i envoltants. D’aquesta manera no ens afecten els raigs», precisa Glòria Hermida, presidenta de la Societat Internacional d’Optometria de el desenvolupament i de l’Comportament (Sideoc).

L’experta alerta sobre «les ulleres de sol adquirides en basars, mercats, top manta o com a complements de moda.» Segons ella, «aquests models no ofereixen les garanties de qualitat ni compleixen amb la normativa. Existeixen moltíssims models en aquests mercats, i molts són imitacions o plagis que no han estat fabricats amb la intenció de tenir cura de la salut. De fet, la posen en greu risc.»

Llavors, en què hem de fixar-nos a l’hora de comprar unes ulleres de sol?

1. Segell CE

El primer que hem de fer és verificar que el model que hem triat per a provar-nos té ‘marcatge CE’. D’aquesta manera, sabem que el fabricant declara complir els estàndards europeus de seguretat i qualitat. També hem de comprovar que les ulleres de sol vinguin amb informació clara sobre el tipus de model, el fabricant i «una referència expressa al fet que compleix la norma ISO 12321, a més d’especificar el tipus de filtre (fotomètric, polaritzat o degradat) i les possibles advertències sobre els riscos i restriccions del seu ús com, per exemple, que no siguin aptes per a conducció», precisa la presidenta de Sideoc.

2. Nivells de protecció

L’elecció de grau de protecció de la lent depèn de perquè vulguem fer servir les ulleres de sol. En aquest sentit, la normativa europea distingeix cinc categories, que van de 0 a 4. Les de 0 i 1 tenen una protecció menor i només es recomanen per dies sense sol o per a grans espais coberts, mentre que les de protecció 2 i 3 són les més adequades per a dies assolellats. De fet, són les més habituals. «En el cas de les persones d’ulls clars es recomana usar sempre la 3», assenyala Hermida. Les de grau 4, que és el màxim, s’utilitzen per esquiar o en esports d’alta muntanya. Però a més del nivell de protecció, també hem de tenir en compte que les ulleres tinguin un filtre contra els raigs ultraviolats, fonamental «per evitar danys en els ulls».

3. El color de la lent

El color dels vidres no influeix en el nivell de protecció de les ulleres de sol, però sí que un determinat to ens pot fer sentir més còmodes que un altre. Deixant de banda el tema estètic, les lents grises, per exemple, alteren menys la gamma cromàtica, mentre que les de color marró potencien els contrastos i les verdes ofereixen una sensació de més lluminositat. Per aquest motiu els miops solen veure millor a través de vidres tintats de marró i els hipermetrops de verd. Les lents de mirall, molt de moda, són igual de segures que la resta. L’únic inconvenient és de manteniment. «Es ratllen més», resumeix Hermida.

¿Hem d’invertir en una lent polaritzada, més cara? «És molt recomanable quan es volen evitar reflexos, pel que són especialment aconsellables per a les persones que passen molt de temps al volant. El més important és que l’elecció de les ulleres de sol es faci de manera personalitzada tenint en compte els nostres gustos, necessitats de protecció i l’activitat per a la qual les farem servir ».

4. Ulleres per a nens

En cas d’utilitzar lents graduades, l’especialista recomana que les ulleres de sol també ho siguin «perquè així el confort visual i la protecció solar es garanteixin amb la mateixa muntura». També recorda que hem de tenir una especial cura amb els nens al presentar una “especial sensibilitat als raigs ultraviolats en el seu sistema visual, més gran que la dels adults», per la qual cosa aconsella «que es protegeixin els ulls convenientment».

Ara ja coneixes consells efectius per elegir unes bones ulleres de sol. Igualment, és important que tinguis present és molt recomanable assessorar-se per un professional en optometria. Vine a Òptica Claramunt i pregunta’ns com protegir la teva visió.

Font: hoy.es

optometria, salut, ulleres de sol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Calella

C/ Esglesia, 210 - 212
08370 Calella - Barcelona

Tel. 93 766 06 93
calella@opticaclaramunt.cat

Whatsapp | Mòbil
618 39 31 02

Pineda de Mar

Pl. Mèlies, 31
08397 Pineda de Mar - Barcelona

Tel. 93 767 21 75
pineda@opticaclaramunt.cat

Whatsapp | Mòbil
635 98 05 83

© Òptica Claramunt 2021 | Avís legal  |  Política de privacitat  |  Disseny web Magnifik