fbpx
Visión nocturna

Visió nocturna: 3 coses que no sabies

A l’hivern, quan els dies són més curts, es fa fosc molt abans i això fa que haguem d’afrontar a un nombre més gran d’hores de visió nocturna. Hem de tenir en compte que el procés ideal de transició perquè els nostres ulls s’adaptin de manera adequada a la foscor ronda els trenta minuts.

Durant l’hivern és molt habitual que en ambients amb menor il·luminació natural puguem notar certes molèsties oculars. També és habitual patir enlluernaments. Això passa quan ens trobem en un espai nocturn menys il·luminat i passem a mirar directament cap a una zona amb molta llum. Aquest procés d’adaptació s’escurça abruptament en lloc de produir-se gradualment.

Quan els nostres ulls han d’enfrontar-se a la foscor es produeixen diversos efectes:

1. Menor visió dels colors

En la foscor s’activen les cèl·lules retinianes anomenades “bastons” que només ens permeten veure en tons grisos. Això fa que disminueixi dràsticament la visió del color activada per les cèl·lules “cons”. Per això, l’ull humà no aconsegueix desenvolupar-se amb les mateixes aptituds en ambients foscos que il·luminats de manera natural, tenint una visió nocturna més pobra que la de molts animals.

2. Risc durant la conducció

La capacitat visual nocturna d’un conductor es pot reduir fins a un 70%. El sentit de la profunditat pot ser fins a set vegades menys eficaç. A més, en el cas de la conducció, aquesta reducció visual es pot veure agreujada a mesura que la velocitat del vehicle augmenta, fent més probable que l’aparició d’enlluernaments incideixin negativament en aquesta activitat, incrementant la possibilitat de patir accidents a causa d’una deficient visió.

3. Ús de pantalles

D’altra banda hem d’incidir que, a l’hora de veure la televisió, utilitzar pantalles de sobretaula o dispositius digitals en hores nocturnes i amb manca d’il·luminació natural, no hem d’exposar-nos directament a les fosques. En aquest cas, l’esforç visual serà molt més gran i estarem més exposats a l’aparició de la fatiga visual o símptomes derivats com a cefalees o visió borrosa, entre d’altres. En aquest sentit, és bàsic comptar amb, almenys, una lleu il·luminació ambiental.

Sents que la teva vista està cansada? Contacta’ns aquí.

Font: Tuoptometrista.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Calella

C/ Esglesia, 210 - 212
08370 Calella - Barcelona

Tel. 93 766 06 93
calella@opticaclaramunt.cat

Whatsapp | Mòbil
618 39 31 02

Pineda de Mar

Pl. Mèlies, 31
08397 Pineda de Mar - Barcelona

Tel. 93 767 21 75
pineda@opticaclaramunt.cat

Whatsapp | Mòbil
635 98 05 83

© Òptica Claramunt 2021 | Avís legal  |  Política de privacitat  |  Disseny web Magnifik